Cum alegem o drona de concediu

Partener Greenpeace

Ghid practic


    Salut, sunt pilotul, proiectantul si constructorul de drone multirotor, drd. Ing. Mihai Dragu, avand o experienta de peste 6 ani in domeniu.

 

   Scriu aceste articole ca sa educ piata,  atat pe comercianti cat si pe potentialii cumparatori de drone. Nu vorbesc de jucarii de cateva sute de lei din supermarket. Am vazut numerosi comercianti care nu inteleg ce vand si mult mai numerosi cumparatori care cumpara drone pe care nu le pot folosi.     Nu voi incerca sa va vand nimic si nici nu voi face reclama pentru un producator sau altul. Articolele se vor concentra pe anumite segmente de piata, de la dronele entry level la cele profesionale, nisate in diverse domenii de activitate industriala.

 

  Pentru ca este primul articol din serie, sa definim Ce este o drona? Contrar parerii generale, drona este un sistem autonom cu capabilitatea sa culeaga date din mediul in care se deplaseaza. Asta include dronele subacvatice, aeriene, terestre de patrulare gen Mars Rover, satelitii aflati pe orbita. Datele pot fi de tipul: fotografii, film, concentratii de substante, diverse radiatii din spectrul electromagnetic. Pana de curand accesul la drone era limitat la organizatii cu bugete cu multe zerouri si institutii guvernamentale.

 

  Din fericire, odata cu aparitia senzorilor IMU integrati sub forma unor mici cip-uri de cativa milimetrii, cipuri destinate telefoanelor tip smartphone, s-au putut construi autopiloti bazati pe senzori IMU si GPS pe aeromodele obisnuite. Concomitent, evolutia bateriilor reincarcabile cu Litiu a facut eficienta alimentarea electrica a dronelor, atat din punct de vedere a greutatii cat si a costurilor de exploatare si constructie. 

 

  Asadar dronele pe care le cunoastem noi sunt mai mult aeromodele decat drone. Desi pot exista drone tip avion (aripa fixa), cele mai populare datorita simplitatii in utilizare sunt aripile rotative multirotor, cel mai uzual model fiind Quadcopterul.

 

  O categorie aparte o reprezinta o combinatie intre cele doua. Aripile fixe cu decolare pe verticala si motoare fixe, se numesc quadplane. Aripile care au atasate motoare orientabile se numesc tiltrotor.  


  Popularitatea quadcopterului vine din faptul ca are un numar minim de motoare care isi pot anula reciproc cuplul rotativ, cu motoarele fixate rigid. Pot exista pentacoptere, hexacoptere, octocoptere, practic cam orice configuratie, dar sa incepem cu dronele entery-level - de concediu.

  Drona de concediu/entry level trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici minimale:

 1. Sa inregistreze o imagine HD lipsita de vibratii;
 2. Sa poata transmite la sol in timp real imaginea inregistrata pe camera;
 3. Sa poata sta la punct fix;
 4. Sa se intoarca automat la punctul de aterizare in caz de baterie consumata sau  de pierdere a legaturii intre radiocomanda si drona;
 5. Sa fie compacta, drona impreuna cu toate accesoriile trebuind sa incapa cu usurinta in bagajele de concediu;
 6. o masa totala (cu camera si baterie) in zbor de maxim 1500g
 7. Au elice de plastic sau lemn (nu carbon)

  O astfel de drona o gasiti pe piata romaneasca de la un pret de 500 euro in sus. Tot ce este sub aceasta limita probabil ca are o hiba de design sau pur si simplu este o jucarie scumpa.

 

Cele mai comune greseli de constructie pe care le-am intalnit personal 

la drone aduse de terti spre a fi reparate sunt:

 1. Drona nu se ridica de la sol din diverse cauze tehnice, fire inversate din fabrica, componente defecte sau montate gresit.
 2. Motoare subdimensionate, drona nu poate ridica nici cea mai usoara camera.
 3. Imagine inutilizabila datorita lipsei amortizoarelor de vibratie la camera
 4. Zbor haotic datorita softului rudimentar sau/ si lipsa amortizoare vibratii la senzorii de stabilizare IMU

 

  Evitati dronele care:

 
 1. Au elicele actionate prin intermediul unei roti dintate- pentru ca acel mecanism se va distruge imediat, sunt pierderi de putere in angrenaj, motoarele folosite sunt periate- motoare cu termen de viata redus si ineficiente energetic, adica timp de zbor sub 10 minute in cel mai bun caz.
 2. Timpul de zbor oferit de producator este sub 20 minute. Cu totii cunoastem ca timpul de zbor real din teren si cel scris pe cutie este diferit. Sunt factori obiectivi cum ar fi faptul ca nu se descarca bateria decat pana la 70% pentru siguranta intoarcerii, si cu timpul bateria se uzeaza, descarcandu-se din ce in ce mai repede. Dar daca bateria se descarca mai repede de 15 minute, respectiva baterie va fi supraincalzita si cel mai probabil nu va rezista la capacitatea nominala decat doua-trei zboruri.
 3. Sunt facute de producatori nou veniti pe piata de care nu a auzit nimeni. Firmulitele din RPC scot drone ce imita brandurile mari cu mare viteza. Desi arata similar, softul dronelor imitatie este in cel mai bun caz rudimentar, iar cel mai adesa cu tot felul de bug-uri ce duc la imposibilitatea folosiri ei.
 4. Au margini de protectie a elicelor. Aceste margini ingreuneaza drona micsorand substantial timpul de zbor.Nu protejeaza elicea decat la atingeri laterale, iar protectia este limitata la atingeri usoare, nu impact. Dronele de jucarie au in general aceste "protectii" mai mult psihologice, ca sa le cumpere mamicile.

 

  Ca si incheiere va recomand sa alegeti drona in baza unor review-uri impartiale (nu ale producatorului). Un film de amator cu drona zburand  este mult mai relevant decat o suta de fotografii profesionale pe masa de produs. Nu alegeti dronele dupa cum stau pe masa de produs!
  Sunt prea multe filme de marketing ale producatorului cu drone care nu se ridica la nivelul asteptarilor clientilor, si sunt nume sonore in aceasta categorie.
  Ar fi o idee buna sa cereti o filmare realizata cu respectiva drona, sau macar sa cautati un clip youtube facut cu drona respectiva, clip care ideal nu a fost post-procesat cu stabilizare.
  Mai este si partea voastra, a utilizatorului, sa cititi manualul (RTFM). Va garantez ca daca nu cititi manualul, veti strica drona in primele zboruri. Va trebui sa invatati sa o folositi, aveti nevoie sa va creati deprinderile necesare si sa fiti atenti la detaliile tehnice. Ideal ar fi ca producatorul sa ofere cursuri de utilizare. In caz contrar ar fi o idee foarte buna, care va salveaza investitia, sa apelati la un profesionist in domeniu pentru cateva ore de cursuri de zbor cu drona ta. El va va da informatii care au fost omise in manualul de utilizare.

  Profit de ocazie sa va dau eu cateva sfaturi nescrise in manual, zburati in siguranta astfel:

 • nu peste grupuri de oameni;
 • nu langa aeroporturi, mai ales in zonele de decolare-aterizare. Pe aceste zone de decolare- aterizare, o distanta de minim 5 Km este necesara pentru a evita coliziuni;
 • nu mai sus de 150m fata de sol;
 • nu langa liniile de inalta tensiune sau drona va fi distrusa;
 • nu langa structuri metalice masive (poduri, macarale) sau drona va deveni necontrolabila datorita perturbatiilor de camp magnetic ;
 • nu langa obiective marcate cu semnul fotografiatul interzis;
 • nu langa granita de stat;
 • nu daca ati consumat substante care va impiedica sa operati masini;
 • nu noaptea;
 • doar in raza de vedere directa a dronei

  Daca respecti tot ceea ce am scris mai sus, vei avea o experienta placuta cu prima ta drona.

  Sa nu fiti zgarciti cu bugetul daca doriti sa folositi drona la nivel profesional pentru ca altfel veti ajunge sa cheltuiti si timp si bani in plus.

  In urmatorul articol voi aborda nivelul semi-profesional si profesional al filmarii din drona, cu provocarile si satisfactiile ei.

  Daca aveti o intrebare legata de achizitionarea unei drone, va rog sa lasati un comentariu la acest articol si va voi raspunde.

drd. Ing. Dragu Mihai 

 

 

 

 

"Ca sa imbunatatim trebuie sa putem masura."

Avantaje FAE Drones

 • training de zbor inclus
 • service, mentenanta si piese de schimb
 • suport tehnic la tefonic si online
 • timp de zbor mare (dublu fata de concurenta)
 • sarcina utila ridicata - 5 kg operational, 10 kg max
 • pastreaza altitudinea fata de teren (AGL) in lucrarile topografice
 • imparte automat suprafetele mari in mai multe zboruri scurte
 • calitatea imaginilor de 24 MPx cu obiectiv Prime senzor APSC (25.1mm x 16.7)
 • head hold - orientarea camerei catre aceeasi directie

Noutati: